STAN EN OLLIE Film

CINEMA ISLEMUNDA

FR 20 DEC

Regie: Jon S. Baird
Met: Steve Coogan, John C. Reilly, Danny Huston, Shirley Henderson, Stephanie Hyam, e.a.
(Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk 2018, kleur, 97 min.)

John C.Reilly en Steve Coogan schitteren als ‘de dikke en de dunne’.
Regisseur Jon S. Baird (Filth) en zijn scenarist Jeff Pope focussen zich vooral op de Engelse theatertour van Laurel en Hardy nadat hun filmcarrière volledig opgedroogd was.
Tijdens de trip kunnen de twee het goed met elkaar vinden, totdat hun echtgenotes opduiken en Hardy’s ‘verraad’ uit het verleden wordt opgerakeld.

Een komiek uit de golden age of Hollywood vertolken lijkt zowat het slechtste idee ooit. Je zou dus ook niets verwachten van deze biografische tragikomedie. Stan Laurel en Oliver Hardy waren immers uniek in hun kleinste bewegingen, maar Steve Coogan en John C. Reilly zorgen voor de verrassing van het jaar.

Stan & Olie bevat geen moment van cynisme. Zelfs tijdens de enkele ruzies voel je de hechte band tussen de twee komische geniën.
De klassieke vormgeving en de warme kleuren ondersteunen de nostalgische insteek en het ongebreideld optimisme van het duo. Het is verrassend hoe Baird zonder veel trucs, melodrama en manipulatie een feelgoodfilm heeft gemaakt die nog oprecht aanvoelt ook.

Zonder Coogan en Reilly was er echter geen film geweest. Indien één van hen had gefaald, zou deze bescheiden productie nooit de zalen hebben gehaald. Je vraagt je echt af hoe de acteurs het gedaan hebben. Ze bootsen de o zo typische dansjes van het legendarische duo zo nauwkeurig na dat het nooit fake aanvoelt. Wanneer je hun silhouetten observeert, zou je zweren dat je de echte Stan en Ollie aan het werk ziet.

★★★★ de Volkskrant
“Zorgvuldig gemaakt, vriendelijk portret. Verbluffend hoe goed Steve Coogan en John C. Reilly de twee komieken neerzetten.”

★★★★ NRC
“Stan & Ollie vervalt gelukkig niet in Hollywoodse zelfverheerlijking. Voor fans en nieuwelingen valt er veel te genieten.”

PRIJZEN

Aanvang 20.00 uur

Entree € 5.00

Entree + Filmhap € 12.50

Koop hier je kaarten

 

DUUR VOORSTELLING

97 min

Reacties op STAN EN OLLIE 

Ik ontvang graag
de nieuwsbrief