RAFIKI Film

CINEMA ISLEMUNDA

FR 8 NOV

Genre: Drama

Regie: Wanuri Kahiu
Met o.a.: Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva
(Kenia 2018, kleur, 83 min.) Taal: Engels, Swahili, Nederlands ondertiteld

‘Afrobubblegum’ noemt regisseur Wanuri Kahiu haar stijl, net als de productiemaatschappij waar ze medeoprichter van is. Het staat, in de woorden van de jonge maker zelf, voor “vrolijke, krachtige en frivole Afrikaanse kunst”.

Net als de twee personages moest de film zelf ook nogal wat weerstand overwinnen toen die door de Keniaanse censors werd verboden. Het lukte na veel actievoeren om de film een week in de bioscopen te vertonen, om zo in ieder geval voor de Oscars in aanmerking te komen.
De film beleefde de Nederlandse première tijdens het Internationaal Rotterdams Filmfestival 2019 en won aldaar de HIVOS Free To Be Me Award 2019.

“Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes”, maar Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families houdt hun vriendschap stand.
Ze steunen elkaar in het najagen van hun dromen in een conservatieve wereld. Als de liefde tussen de twee meisjes opbloeit, worden de vriendinnen voor de keuze gesteld: kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid?

★★★★ De Volkskrant
“Bijna alles heeft kleur in Rafiki, een Keniaanse, kauwgombalachtige film over een grote eerste liefde tussen twee meisjes. Zelfs een betonnen huizenblok in Nairobi oogt vrolijk, met een knalroze gevel die fel afsteekt tegen de blauwe lucht”
“de liefde spat van het scherm, even kleurrijk en betoverend als de omgeving”

NRC
“Rafiki’ is kleurrijk, swingend en diepromantisch”

PRIJZEN

Aanvang 20.00 uur

Entree € 5.00

Entree + Filmhap € 12.50

Koop hier je kaarten

 

DUUR VOORSTELLING

83 min

Reacties op RAFIKI 

Ik ontvang graag
de nieuwsbrief