LAZZARO FELICE Film

CINEMA ISLEMUNDA

DO 6 JUN

Genre: Drama

Regie: Alice Rohrwacher (Le Meraviglie)
Met: Adriano Tardiolo, Alba Rohrwacher, Nicoletta Braschi, Sergi Lopéz
(Italië 2018, kleur, 125 min.) Taal: Italiaans, Nederlands ondertiteld

LAZZARO FELICE, van regisseur Alice Rohrwacher, werd geproduceerd door Martin Scorsese.
De film won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes en de Youth Jury Award op het IFFR (Internationaal Film Festival Rotterdam 2019).

Lazzaro felice werd ook in meerdere categorieën genomineerd voor de European Film Awards 2018.
Lazzaro felice (Happy as Lazzaro) vertelt het verhaal van een ontmoeting tussen Lazzaro, een plattelandsjongen met zo’n goede inborst dat hij het stempel ‘simpel van geest’ krijgt, en Tancredi, een jonge edelman die regelmatig het slachtoffer is van zijn eigen verbeelding.

Is het nog mogelijk om fatsoenlijk, belangeloos en loyaal te zijn in een wereld die bijna pervers geniet van z’n eigen ongelijkheid, uitbuiting en leugenachtigheid? Alice Rohrwacher stelt relevante vragen in een soms wrang-sprookjesachtig verhaal.
Het leven in het geïsoleerde plattelandsdorp Inviolata wordt gedomineerd door Marchesa Alfonsina de Luna, de koningin van de sigaret. Wanneer de jonge edelman Tancredi hulp vraagt aan de goedgelovige Lazzaro bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering, ontstaat er een bijzondere band tussen de twee. Hun uitzonderlijke vriendschap zorgt voor een opmerkelijke verplaatsing in tijd en ruimte in dit prachtige moderne Italiaanse sprookje.

De nieuwe film van Alice Rohrwacher, bekend van Le meraviglie (2014), is een poëtische fabel op de grens van realisme en mythologie die afspeelt in een nostalgische context.
Rohrwachers acterende zus Alba speelt wederom een van de hoofdrollen.

★★★★★ Trouw
“Met één Italiaans meesterwerk per jaar mogen we ons best gelukkig prijzen.
Vorig jaar verraste Luca Guadagnino met zijn lyrische liefdesfilm ‘Call Me By Your Name’.
Dit jaar is het de beurt aan Alice Rohrwacher en haar fabelachtige vertelling ‘Lazzaro Felice’.”

★★★★ de Volkskrant
“een groot bewijs van Alice Rohrwachers visuele talent en vertelkracht.”

★★★★ NRC
“een betoverende filmfabel.”

★★★★ VPRO Cinema
“Spreekt van begin tot eind tot de verbeelding.”

Het is een wrange allegorie over klasse en kapitaal. We volgen Lazzaro tijdens een wonderbaarlijke, bijna sprookjesachtig-metafysische tocht, die hem vanuit het dorp naar de stad brengt, en ook een tijdreiziger van hem maakt. Dat scenario zit zo ingenieus en rijk in elkaar dat het geen wonder is dat Rohrwacher daar in Cannes een scenario-Palm voor kreeg. Maar het echte genie van de film is de manier waarop dat scenario bezield is: met ironie en met liefde, met camerabewegingen die het verhaal omhelzen, en de zon uit je ogen houden zodat je de schaduwen kunt zien. Lazzaro felice is een van de eerlijkste en inspirerendste films die ik ken.

PRIJZEN

Aanvang 14.00 uur

Entree € 5.00

Entree + Filmhap € 12.50

Koop hier je kaarten

 

DUUR VOORSTELLING

125 min

Reacties op LAZZARO FELICE 

Ik ontvang graag
de nieuwsbrief