LADY MACBETH Film

CINEMA ISLEMUNDA

FR 19 JAN

Genre: Drama 
Regie: William Oldroyd Scenario: Alice Birch, gebaseerd op de novelle De lady Macbeth van het district Mtsensk van Nikolaj Leskov. Met: Florence Pugh, Christopher Fairbank, Cosmo Jarvis, Naomi Ackie, e.a. (Groot Brittannië 2016, kleur, 89 min.)

Katherines verhaal staat symbool voor de vrijheidsbeperking waar ook hedendaagse vrouwen mee kampen. Lady Macbeth is een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid.

Het indrukwekkende speelfilmdebuut van theater- en operaregisseur William Oldroyd is een adaptatie van Nikolaj Leskovs roman Lady Macbeth uit het district Mtsensk (1865), in 1934 door Sjostakovitsj bewerkt tot opera. Scenarist en toneelschrijver Alice Birch situeert het verhaal in het Northumberland van 1865. Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw op het Engelse platteland. Katherine is een mooie jonge vrouw die uitgehuwelijkt wordt aan een vermogende autoritaire man van middelbare leeftijd. Tijdens hun huwelijksnacht merkt ze al dat die man niet in haar geïnteresseerd is, zelfs niet seksueel. Ze lijkt veroordeeld tot een eenzaam leven, opgesloten in een onverschillig liefdeloos huwelijk. Haar keurslijf dat elke morgen door haar kamermeisje strak wordt dichtgesnoerd vertaalt haar gebrek aan vrijheid. Als ze een zeer gepassioneerde affaire krijgt met een jonge arbeider ontketent dat de kracht in haar om met alle middelen te vechten voor wat ze zelf wil.

William Oldroyd: "De positie van de vrouw is relevant in elk tijdvak.”

★★★★ Chicklit.nl “Katherine wordt gespeeld door Florence Pugh die deze rol met een angstaanjagende geloofwaardigheid neerzet. Haar award voor Best Actress van de Dublin Film Critics’ Circle is dan ook niet verrassend en zeker terecht. (…) De omgeving waarin de film zich afspeelt, het Engelse platteland in 1865, is prachtig. Zowel het mooie oude landhuis als de prachtige ruwe natuur zorgt voor een mooi en passend decor bij dit verhaal.”

★★★★★ NRC Handelsblad “...magistrale Britse kostuumdrama...” “..dit is een heel goede film.”

★★★★ de Volkskrant “Het giftige en sensuele spel geeft uiting aan het verzet van Katherine.”

★★★★ Trouw “Florence Pugh is de grote troef in feministische fabel” “...directe, uitgebeende, subtiel-humoristische vertelstijl die de 19de eeuwse vertelling een verrassende, hedendaagse allure geeft.”

PRIJZEN

Aanvang 20.00 uur

Entree € 5.00

Entree + Filmhap € 12.50

Koop hier uw kaarten

 

DUUR VOORSTELLING

89 min

Reacties op LADY MACBETH 

Ik ontvang graag
de nieuwsbrief