SAMI BLOOD Film

CINEMA ISLEMUNDA

FR 23 FEB

Genre: Drama

Regie: Amanda Kernell Met: Hanna Alström, Anders Berg, Katarina Blind, e.a. (Zweden / Noorwegen / Denemarken 2016, kleur, 110 min.)

Sami Blood is het zelfverzekerd filmdebuut van regisseur Amanda Kernell (zelf half Sami, half Zweeds) en ging in première tijdens het filmfestival van Venetië waar de film twee prijzen won.

Scherp geobserveerd drama (intrigerend en meeslepend) over de positie van Sami - de Lappen - in Zweden in de jaren dertig van de vorige eeuw. De Sami is een rendierherdersvolk in Lapland en tevens het enige oorspronkelijke inheemse volk dat Europa nog kent.

In Sami Blood zien we door de ogen van een veertienjarig Sami-meisje (ijzersterk gespeeld door Lene Cecilia Sparrok) hoe vooroordeel en rassenwaan gruwelijke obstakels kunnen vormen. De veertienjarige Elle-Marja wil zich graag ontwikkelen, maar wordt daarbij gedwarsboomd door het schoolsysteem en vooroordelen. Ze laat het er niet bij zitten en moet dan ook een flinke prijs betalen voor haar drang om te ontsnappen aan het nomadenleven. Een erg mooie, meeslepende film, waarin veel te genieten is van het schitterende landschap.

★★★★ NRC “Sterk Zweeds debuut over verborgen geschiedenis” “Elle-Marja, prachtig neergezet door Lene Cecilia Sparrok”

★★★★ Trouw "Een hartverscheurend verhaal" “het magnifieke optreden van de 19-jarige hoofdrolspeelster Lene Cecilia Sparrok”

★★★1/2 de Filmkrant "indrukwekkend speelfilmdebuut"

★★★1/2 De Telegraaf “knap spel van natuurtalent Lene Cecilia Sparrok”.

★★★ De Volkskrant “Haar gezicht, star en vastberaden, kan prachtig openbarsten als ze lacht, dat je alleen daarom al hoopt op een happy end”.

PRIJZEN

Aanvang film 20.00 uur

Entree 5 euro

Koop hier je kaarten

 

DUUR VOORSTELLING

110 min

Reacties op SAMI BLOOD 

Ik ontvang graag
de nieuwsbrief