1917 Film

CINEMA ISLEMUNDA

DO 24 SEP

Genre: Oorlog, drama
Regie: Sam Mendes
Met: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Richard Madden, Colin Firth, Benedict Cumberbatch
(Verenigd Koninkrijk, VS, 2019, kleur, 119 min.) Taal: Engels, Nederlands ondertiteld.
Kijkwijzer: 12+


1917 won 3 Oscars, 2 Golden Globes, 7 BAFTA Award ’s en wordt unaniem geprezen om het
verbluffende camerawerk. Maar de rauwe en indrukwekkende oorlogsfilm van Sam Mendes is meerdan alleen dat fenomenale ‘single-shot’.


Het waren de oorlogsverhalen van z’n opa die Oscarwinnaar Sam Mendes (American Beauty, Skyfall, Spectre) inspireerden tot het maken van 1917: een uniek, meeslepend en ambitieus oorlogsdrama dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Regisseur Mendes volgt hierin de twee jonge Britse soldaten Schofield (George MacKay) en Blake (Dean-Charles Chapman) die een onmogelijke missie voor hun kiezen krijgen. 
De jongens kunnen een dodelijke aanval op een verder gelegen bataljon soldaten (onder wie Blake’s broer) voorkomen. Maar daarvoor moeten ze wel razendsnel een boodschap afleveren én vijandelijk gebied betreden. Het is een klein verhaal, maar groots verbeeld.


Er ligt tijdens deze missie gevaar op de loer. En om ons als kijker bewust te maken van dat gevoel, en ons letterlijk met de jongens mee te laten lopen, koos Mendes ervoor om het verhaal te tonen als een single-shot. Alsof je naar één (officieel eigenlijk twee) lange onafgebroken takes kijkt. In werkelijkheid zijn er meerdere schit-te-ren-de takes van topcinematograaf Roger Deakins  (The Big Lebowski, Blade Runner 2049) digitaal aan elkaar gemonteerd door topeditor Lee Smith. Maar dit is nagenoeg niet te zien. Een gewaagde keuze van Mendes (check de imponerende  behind the scenes-beelden ), maar het pakt fantastisch en vooral retespannend uit.


Doordat je vaak niet ziet wat er om de jongens heen gebeurt, zit je vaak op het puntje van je stoel. 1917 bevat meer dan alleen die imponerende beelden en technische hoogstandjes.
Een voortreffelijke cast bijvoorbeeld. MacKay (Captain Fantastic) en Chapman (Game of Thrones) imponeren met hun natuurlijke vertolkingen en hun broederlijke chemie.


info: npo3.nl/film


 

PRIJZEN

Aanvang 20.00 uur

Entree 5 euro

Kaart + Islemundineetje: 15 euro

 

 

DUUR VOORSTELLING

119 minuten

Reacties op 1917