Dinsdag 15 December 2015

Theater van de Onderdrukten Festival in Islemunda

Shonar Meye
Jana Sanskriti (India)

Shonar Meye laat de uitdagingen van het leven van een Indiaas meisje zien. We volgend haar als kind, op haar reis naar volwassenheid en in haar worsteling met dat wat nog voor haar ligt.

Shonar Meye is de uitkomst van vijf jaar intensief werken in afgelegen gebieden van de Sunderbans. De ervaring van het leven met landarbeiders gaf Jana Sanskriti een unieke kijk op hun strijd om te overleven. In het faciliteren van theaterworkshops met vele groepen dorpelingen kwam met name het lot van de vrouwen naar boven als urgent onderwerp. Het script van de voorstelling is geschreven op basis van de ervaringen uit deze workshops en laat hun dagelijkse dilemma’s en onderdrukking zien.
In Shonar Meye volgen we het leven van een Indiaas meisje, als kind, op haar reis naar volwassenheid en in haar worsteling met dat wat nog voor haar ligt.

Het stuk wordt inmiddels al 15 jaar gespeeld. De universaliteit van het thema - status van vrouwen - is helaas nog altijd uiterst relevant. Shonar Meye is een esthetische, ideologische en ontroerende voorstelling die je meeneemt in culturele folklore uit Bengalen, Orissa en Jharkhand. De vormgeving, met een innovatief gebruik van stokken, is een sprekend voorbeeld van hoe eenvoud en verbeeldingskracht elkaar versterken. 

De spreektaal van de voorstelling is Bangla. Jana Sanskriti heeft in de vele uitvoeringen in binnen- en buitenland ontdekt dat taal in deze voorstelling geen barrière is om elkaars leefwereld te begrijpen. De interactieve dialoog naar aanleiding van de voorstelling is in het Engels. 

Jana Sanskriti Center for Theatre of the Oppressed, gevestigd in West-Bengalen , is een van de grootste en oudste Forumtheater groepen in de wereld. In India is TO een nationale beweging, honderden groepen zijn door het hele land actief in het verbeelden van hun dagelijkse dilemma’s om er met hun gemeenschap over in dialoog te gaan. Momenteel opereren 30 theatergroepen onder de vlag van Jana Sanskriti . In deze groepen spelen mannen en vrouwen uit landarbeiders gezinnen de theatervoorstellingen in en rond hun dorpen. 

Jana Sanskriti is in Nederland op uitnodiging van Formaat in het kader van het Theater van de Onderdrukten Festival dat plaatsvindt in Rotterdam van 13 tot 18 december 2015.Tijdens dit festival zijn er diverse workshops en interactieve optredens met groepen uit India, Mozambique, Nederland, Israël en Palestina. Kijk op de website voor meer informatie over het programma.

http://www.formaat.org/internationaal/to-festival/

Datum, tijd en kosten
Dinsdag 15 december 2015
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,00