Maandag 1 September 2014

Eerste theaterseizoen Islemunda

Islemunda, podium van ijsselmonde; De huiskamer van IJsselmonde !

Het eerste theaterseizoen van Islemunda, podium van ijsselmonde is boven verwachting succesvol verlopen. Vorig jaar, rond deze tijd, zaten we nog midden in de bouw van het nieuwe podium van IJsselmonde. En nu één jaar later hebben ruim 10.000 mensen de weg gevonden naar ons gebouw aan de Herenwaard in het hart van IJsselmonde.
Vele voorstellingen, workshops, concerten, lezingen, evenementen o.a. kinderfeestjes én zelfs een officiële trouwerij hebben plaatsgevonden in het gebouw. Dit alles mede mogelijk gemaakt door onze partners

Onze partners;
Het Rotterdams Wijktheater heeft vele wijkbewoners voor het eerst op het podium gezet, 
Ze zijn samenwerkingen aangegaan met de middelbare scholen in IJsselmonde, jonge makers presenteerde zich en als een van de hoogtepunten van het jaar: Het Internationaal Community Arts Festival (ICAF), trok vele gasten uit het buitenland. 

Elke dinsdag was er Open Studio Islemunda. Talenten uit IJsselmonde, jong en oud, verzamelde zich onder leiding van coach Marjet Roerink in de studio van het Rotterdams Wijktheater. Vele disciplines werden onder de loep genomen met als uitkomst een fantastisch optreden tijdens de uitreiking Cultuurprijs IJsselmonde in de theaterzaal.

Talkshow Islemunda is inmiddels een vast onderdeel geworden van de programmering. Presentator Roel Pot presenteerde maandelijks deze show vanuit de foyer. Het wel en wee van Rotterdam Zuid werd besproken in samenwerking met alle partners, ondernemers en bewoners. 

Stichting ROMCO heeft de muzikale programma’s van Islemunda verzorgd.. Zo was er het danshuis Islemunda, waarbij het publiek een eerst dansles kreeg en vervolgens dit in praktijk konden brengen tijdens een spetterend concert. Met als hoogtepunt de Samba avond met zangeres Lilian Vieira.

Stichting En…Actie heeft een vliegende start met de filmprogrammering in de mooie knusse filmzaal. Elke woensdag konden kinderen overdag en volwassenen ’s avonds terecht voor prachtige films gekozen door onze filmprogrammeur. Ook werden samenwerkingen met Bibliotheek IJsselmonde aangegaan. Zo was er een Pietje Bell middag, een Crime Night én een Oranje middag.

De Bibliotheek Rotterdam heeft naast de dagelijks uitleen van boeken, een goed letterenprogramma samengesteld. Vele honderden kinderen vonden de weg naar de Antilliaanse middag, voorleesmiddagen, de Surinaamse middag en de volwassenen konden genieten van lezingen van onder andere Abdelkader Benali.

Brasserie MOND heeft als eerste de deuren van Islemunda in december geopend. Vanaf aanvang weet het publiek onze sfeervolle als huiskamer ingerichte brasserie te vinden voor een hapje en een drankje. Voor en na de voorstellingen maar ook gewoon doordeweeks zijn de tafeltjes en het terras goed bezet. Het prakkie voor een prikkie is een begrip geworden. Een gemotiveerd en enthousiast team probeert elke dag weer te streven naar de hoogst mogelijkste kwaliteit. 

Als overige partners hebben Jandino en Kenneth Asporaat, broers opgegroeid in IJsselmonde het afgelopen half jaar Islemunda op de kaart gezet met BEMM Comedy. Gevestigde namen als Najib Amhali, Jorgen Raymann en Anuar, aangevuld met nieuwe talenten wisten het publiek maandelijks in de comedy club van Islemunda massaal aan het lachen te krijgen. 
De cultuurraad voor ouderen zorgt maandelijks voor een gezellig en goed bezocht seniorenprogramma op de zondagmiddag. Naast de partners zijn er vele andere samenwerkingen tot stand gekomen. Zo wordt er samengewerkt met de Cultuurscout IJsselmonde, De Palmentuin, het Olympia College en het winkelcentrum Keizerswaard. 

Naast alle activiteiten is er natuurlijk ook het gebouw met de karakteristieke gevelportaal aan het plein van de Herenwaard. In een razend tempo stond er op 1 december 2013 een prachtige voorziening die IJsselmonde op de kaart zet. 
Een theaterzaal met 120 stoelen, een filmzaal met 50 stoelen, 5 studio’s en uiteraard de sfeervolle brasserie hebben hun meerwaarde inmiddels bewezen
In december 2013 hebben we de bouwers van Islemunda met het Bouwersbal bedankt, op 1 maart 2014 zijn we officieel open gegaan en verwelkomde we het publiek en nu in juli bedanken we iedereen voor de massale steun!

Komend seizoen zal Islemunda weer bol staan van de activiteiten en evenementen voor de bewoners van IJsselmonde. 
Zo zal de woensdag nog meer ingericht worden voor de jeugd. Kun je wekelijks weer terecht voor de Open Studio, danslessen, voorleesmiddagen en film. Maandelijks kun je genieten van de Talkshow, en Comedy. En dagelijks kun je terecht in onze Brasserie en bij de Bibliotheek.

Eind augustus zal de programmering bekend worden gemaakt via onze website: www.islemunda.nl en voor een terugblik op de afgelopen maanden, verwijzen we u graag naar onze facebookpagina:www.facebook.com/islemunda waar vele foto’s te zien zijn.

Islemunda in de zomer
Vanaf 20 juli t/m 1 september zijn wij gesloten. In deze periode gaan wij wat herstel en verbeter werkzaamheden verrichten in het theater/foyer en gaan we ons voorbereiden op het komende seizoen. 

Onze brasserie blijft wel dagelijks open, net als de bibliotheek.

Graag tot snel!