Woensdag 1 Juli 2015

Thema-avond Ronde van Frankrijk: Bonjour Islemunda!

Dit jaar start de Tour de France, het grootste reizende sportevenement ter wereld, in Nederland:
Op zondag 5 juli zal deze Legendarische Ronde ook Rotterdam aandoen.

Om alvast in de stemming te komen hebben wij schrijver / Journalist Bert Wagendorp uitgenodigd. 

De meeste mensen zullen hem kennen van de bestseller ’Ventoux’. Ook schuift hij regelmatig aan bij Mart Smeets in de Avondetappe.

Op deze avond zal hij vertellen over het boek, over zijn ervaringen als journalist in de Tour de France en zijn passie voor schrijven. Hij wordt geïnterviewd door Arno Brouwer; uiteraard kunt u hem ook vragen stellen..
Na dit gesprek wordt de documentaire ‘Nieuwe Helden, in het Hart van de Tour’ getoond.
Boekhandel Van Rietschoten is aanwezig en verkoopt zijn boeken die u gelijk kan laten signeren.

Bert Wagendorp
Bert Wagendorp (Groenlo, 1956) is schrijver en journalist. Hij studeerde Nederlands en kwam in 1988 bij de Volkskrant terecht. Voor die krant versloeg hij zes keer de Tour de France. Hij kreeg een sportcolumn en in 2006 bood de Volkskrant hem de algemene column aan.

Als schrijver van fictie brak Bert Wagendorp in 2013 door met de roman ‘Ventoux’. Ook vóór Ventoux schreef hij al fictie. In 1995 verscheen zijn roman De Proloog, de beklemmende beschrijving van de doorwaakte nacht van een wielrenner die de proloog van de Tour de France moet winnen. In 2005 verscheen ‘De dubbele schaar’, een opnieuw goed besproken bundel met vier verhalen tegen een herkenbare, historische sportieve achtergrond.

Wagendorp is medeoprichter en hoofdredacteur van het literaire wielertijdschrift De Muur. Hij schreef het hoofdverhaal van het boek Tussen Bordeaux en Alpe d’Huez, over de Nederlandse aanwezigheid in de Tour de France. Daarnaast verschenen verhalen van zijn hand in het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras en het literaire schaatstijdschrift Zwart IJs.

‘Ventoux’
Tijdens een kampeervakantie in 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seefers bij een afdaling op de fiets van de Mont Ventoux. Nu, zo’n dertig jaar later, gaan zijn beste vrienden terug naar Zuid-Frankrijk. Ze kijken terug op de dood van Peter, op hun eigen levens en de vriendschap die ze hadden. De vier besluiten om bij die gelegenheid de Mont Ventoux opnieuw per fiets te beklimmen. Dit zijn in het kort de ingrediënten voor de roman ‘Ventoux’ van Bert Wagendorp.

‘Ventoux’ kreeg zeer goede kritieken en werd door het boekenpanel van het tv-programma De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand mei. Er gingen binnen een half jaar 100 duizend exemplaren van over de toonbank. De rechten werden verkocht naar Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. De roman is vorig jaar verfilmd en zal vanaf mei 2015 in de bioscopen te bewonderen zijn, met oa Wilfried de Jong.

Documentaire Nieuwe Helden, in het Hart van de Tour
Het unieke inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen. In de honderdste editie van de Tour de France zint het jonge Nederlandse team van Argos-Shimano op revanche op de oude garde die door jarenlang dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt. Dicht op de huid, in cinema vérité stijl, volgt de film van Dirk Jan Roeleven het jonge team. We zijn er bij in de hotelkamers, als de renners gemasseerd worden en in de teambus. We zijn er bij als sprinttalent Marcel Kittel zijn teamgenoten een mooie bonus -een Rolex?- belooft bij een etappeoverwinning. We zijn er bij als sprintfavoriet Mark Cavendish zijn concurrent Tom Veelers van Argos vlak voor de finish ten val brengt. We zien het bloed en de wonden en voelen zijn teleurstelling en frustratie.

Toegangskaarten zijn te koop aan de kassa van Islemunda, bij Boekhandel Van Rietschoten of via de website: www.islemunda.nl
Prijs voor bibliotheekleden € 7,50,- en voor niet-leden € 10,-.

Deze avond is een samenwerking tussen Islemunda, Bibliotheek IJsselmonde, Cinema Islemunda en Boekhandel van Rietschoten