Woensdag 22 Juli 2020

Jeffrey’s Islemunda

Jeffreys Islemunda

‘Islemunda, een kasteel in Rotterdam.’

Nummer 7, Juli 2020

 

Islemunda, de naam van het podium van IJsselmonde (dus niet Islamunda, Ilsemunda, Islamundo, Islemunde of andere zelf geknutselde namen). Veel mensen hebben ergens wel een idee waar deze naam vandaan komt. Je hebt het goed als je denkt dat het een verbastering is van IJsselmonde, het gebied waar het podium staat. Dit klopt natuurlijk helemaal! Islemunda is de oude naam van wat we nu kennen als IJsselmonde.

 

Om te kijken waar die naam nu vandaan komt, moeten we terug naar het jaar 1072. Islemunda komt voor het eerst naar voren als de Utrechtse bisschop Willem van Gelder een slot bouwt op dit stuk grond. De bisschop wilde zijn stad beschermen tegen mogelijke aanvallen via de Hollandse IJssel en daarom bouwde hij op de monding van de IJssel zijn kasteel. Islemunda stelde eigenlijk niet veel voor, het land overstroomde vaak en er was dus eigenlijk geen plaats voor bewoning. Dit veranderde pas in 1421 toen gestart werd met de aanleg van een dijk, nu nog te herkennen aan de Bovenstraat en de Benedenstraat die loopt van Oud-IJsselmonde tot aan Beverwaard.

 

Hierna begon IJsselmonde een echte dorpsgemeenschap te worden. In 1477 wordt de grote kerk gebouwd en wordt het kleine dorpje bekend door zijn zalmvisserij en de jaarlijkse paardenmarkt die al vanaf 1701 wordt georganiseerd. Aan het begin van de 19e eeuw heeft IJsselmonde z’n 1000 inwoners en is het gebied een groot deel van het huidige Rotterdam-Zuid tot aan Katendrecht. In 1899 wordt het kasteel afgebroken, alleen het voormalige Koetshuis blijft in leven. Uiteindelijk pas in 1941 maakt IJsselmonde deel uit van Rotterdam en komt er een einde aan de zelfstandigheid van het dorp. Het gebied wordt steeds meer bevolkter en de weilanden maken meer plaats voor bebouwing (Gemeente Rotterdam, 2020).

 

Islemunda, podium van IJsselmonde is natuurlijk een stuk jonger dan de hele geschiedenis hierboven. Het begon op deze plaats eerst met het multifunctionele wijkgebouw ‘De Klimmende Bever’. Vanaf 1973 was dit het gebouw waar je voor alles terecht kon. De Klimmende Bever had een theater, bar, vergaderruimtes, jongerensoos, zalenruimte voor feestjes, hobbyruimtes en daarnaast was de voormalige deelgemeente hier gevestigd (Dichtbij.nl, 2014). Voor vele oer-IJsselmondenaren doet dit wijkgebouw nog vele mooie herinneringen naar boven halen. In 2004 werden er plannen gepresenteerd om de omgeving rond Keizerswaard op te knappen. Er waren plannen voor een nieuw theater, bibliotheek, woontoren en een nieuwe stadswinkel voor IJsselmonde. De Klimmende Bever moest hiervoor wijken en werd in 2006 afgebroken. In 2012 werden de stadswinkel, de bibliotheek en de woontoren opgeleverd en twee jaar later ging Islemunda, podium van IJsselmonde ook open voor publiek (Winkelcentrum Keizerswaard, 2020).

 

En nu staat Islemunda, podium van IJsselmonde er. Een multifunctioneel gebouw met theater, brasserie, bibliotheek, studio’s, vergaderruimtes en bioscoop. Vele artiesten maken hier een start aan hun carrière en groeien uit tot landelijk bekende Nederlanders.

 

Het hart van IJsselmonde bruist met de vele activiteiten die er worden gedaan, niet alleen door de bekendere mensen van buiten IJsselmonde die hun voorstelling komen spelen, maar ook door en vooral het vele talent dat recht uit de wijk komt. Islemunda staat nu zo stevig als een kasteel en is het baken voor al het talent dat binnen komt stromen van de verschillende rivieren in het gebied en de stad.

 


- Jeffrey