Dinsdag 1 September 2020

Jeffrey’s Islemunda: We mogen weer

Jeffrey’s Islemunda ‘We mogen weer!’
Nummer 8, Augustus 2020

We mogen weer! Na een aantal maanden dicht te zijn; geen voorstellingen, geen films, geen gelach, geen applaus, is Islemunda eindelijk weer open! De eerste shows staan alweer op het programma en het personeel staat weer te trappelen om mensen te ontvangen. De eerste films staan weer op het programma, Exile met muziek van The Rolling Stones komen weer terug én de Islemunda Sessions Live staan (na het succes op YouTube) nu op het podium. Afgelopen zaterdag 29 augustus was de eerste Islemunda Session met een avond vol Bluesmuziek, en natuurlijk was ik daarbij!

Mijn avond begon goed met een heerlijk ‘Islemundineetje’ in Brasserie Op Zuid. Voorafgaand aan de show kan je kiezen uit één van de vier heerlijke gerechten voor maar een tientje! En natuurlijk nuttig je dit met wat bluesmuziek op de achtergrond om je alvast in de stemming te laten komen. Het brengt je net dat extraatje voor een zorgeloos en ontspannend avondje uit. Als ik klaar ben met eten, heb ik nog een uur te overbruggen. Ik kijk de foyer in en zie de medewerkers van het theater al helemaal klaar staan. Zij hebben het publiek gemist en hebben er enorm zin in. Langzaam komen de mensen binnen. Ze worden vriendelijk aangesproken bij de deur (waar ook de desinfecteerpalen staan) en nemen plaats in de foyer, waar alle tafels en stoelen precies 1,5 meter van elkaar zijn afgesteld. Rond de klok van acht wordt het publiek binnengelaten in de theaterzaal, alleen dit keer even anders. Eén voor één wordt iedere gast begeleidt naar zijn of haar plek. Ik moet bekennen dat dit best raar is, maar aan de andere kant lijkt het net of je een heuse VIP bent. De grote publiekstribune heeft plaatsgemaakt voor losse stoelen, banken en tafeltjes wat je een rustgevend huiskamergevoel geeft. Ook deze staan natuurlijk 1,5 meter van elkaar vandaan, maar dat maakt de relaxte bluesachtige sfeer niet minder.

De artiesten van die avond komen één voor één binnen en het eerste applaus wordt gegeven. Je hoort minder handen klappen dan vorig jaar. Dit komt natuurlijk omdat er maar dertig mensen in de zaal zitten, maar je voelt dat het voor iedereen nog heel erg wennen is. Alles is tot in de puntjes geregeld, alleen is het nog steeds vreemd. Ook de artiesten op de bühne voelen dit aan, maar zij zijn blij dat ze weer mogen na al die maanden en het publiek idem dito. De driekoppige band met Brian Kruit, Eric Guinée en Marlon Pichel zorgt voor een heerlijke avond vol met muziek van verschillende bekende blues artiesten. Ze gaan helemaal op in hun muziek en hun ogen stralen van genot en vreugde omdat ze te lang hebben stilgezeten. Ook het publiek swingt vanuit de zetel lekker mee en ook ik kan het niet laten om mijn voeten en mijn hoofd te bewegen. Ik ben blij dat er weer shows zijn in het mooie Islemunda, en met deze drie dijken van muzikanten, is dit dé perfecte manier om een nieuw entertainment seizoen te beginnen!

De volgende shows staan alweer op de planning voor in september en vragen om meer mensen die na een lange tijd even weer een avondje uit willen. Ik begrijp dat je je misschien zorgen maakt en twijfelt om te komen, omdat we nog steeds in een roerige tijd leven. Maar ik kan je verzekeren dat er echt alles aan gedaan is en wordt om alles op z’n veilige en goede manier te laten verlopen. Er is genoeg desinfecteermiddel, alles staat netjes aangegeven en het personeel begeleidt een ieder met zorg en aandacht om je weer een geweldige ervaring te geven. De fysieke afstand is misschien nu groter en anders geworden, maar de sfeer en ontvangst is nog steeds hetzelfde als vroeger. Het is weer Islemunda zoals we die kennen. Ja, met wat meer richtlijnen, maar wel weer heerlijke avonden die altijd veel te kort duren.

- Jeffrey